Soki owocowe klarowane, czy mętne? Jakie najlepsze?
Należy pamiętać, że w zależności od obróbki soki owocowe mają określoną wartość odżywczą. Te uchodzące za najzdrowsze to świeżo wyciskane i naturalnie mętne. Jednak na półkach sklepowych nie brakuje różnych produktów, które są naturalnie klarowane i w większości pozbawione tego, co najważniejsze, czyli substancji odżywczych. Jak zatem wybrać najlepszy sok i czym się kierować?
Jakie wartości odżywcze zawierają soki owocowe?
Warto zwrócić uwagę, że pełnowartościowe i naturalne soki owocowe zawierają liczne składniki odżywcze, jakie możemy znaleźć w licznych owocach. Najczęściej są one bogate w witaminy A, C, E, K, PP oraz wiele witamin z grupy B – B1, B2, B3, B6 i B9. Regularnie pite soki owocowe dostarczają naszemu organizmowi dziennego zapotrzebowania na potas, fosfor, wapń i żelazo. W skórkach owoców znajduje się duża ilość błonnika, wspierającego prawidłowe działanie metabolizmu i powoduje uczucie sytości w układzie pokarmowym.
Jaka jest różnica pomiędzy sokiem mętnym a klarowanym?
W zależności od owoców, z jakich wykonany jest sok owocowy, bardzo ważnymi składnikami są pektyny i flawonoidy. Najczęściej te składniki występują w miąższu oraz gniazdach nasiennych. Tak się dzieje w przypadku np. jabłek. Sok jabłkowy jest naturalnie mętny, co jest zdrowszym odpowiednikiem od tych soków klarowanych. Warto mieć na uwadze, że mętne soki pozyskuje się z całych owoców, im większej obróbce są poddawane owoce, tym bardziej są przefiltrowywane i tracą swoje naturalne wartości. Dlatego, aby cieszyć się naturalnym właściwościami soków owocowych, warto pić świeżo tłoczone soki, które nie zawierają sztucznych konserwantów i wszelkich słodzików. Warto pamiętać, że duża obróbka produktów prowadzi do rozpadu witamin i w sposób negatywny wpływa na cenne związki w nich zawarte.